Discus herina - Gerincsérv kezelés leírása

Gerincsérv. A porckorong előboltosulása a gerinccsatorna felé és a gerincvelő vagy gyökök kompressziója. Lényege, hogy porckoron külső rostos gyűrűje (anulus fibrosus) valamilyen oknál fogva elvékonyodik, vagy megreped (degenerálódik, az évek során és a terhelés hatására vizet vesztenek a porcsejtek), a kocsonyás belső rész (nucleus pulposus) kitürelmesedik, amit nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, vagy ott levő idegkötegekre.

Elsősorban az ágyéki gerincszakaszon (L4-L5 vagy L5-S1 között), ritkában a nyaki az érzékeny ligamentum longitutudinale posteriust éri el és csak derékfájást, lumbágót okoz. Ha gerincsérv a csatorna felé is betör és eléri a kilépő ideggyököt, lumboischialgiát okoz. De lehet reverzibilis a prolapus és ilyenkor visszahúzódhat a nukleus pulpos és ekkor a tünetek enyhülnek. Leszakadt prolapus esetén a próbált rész szabadon helyezkedik el a csatornában. 20 és 40 éves kor között gyakori az előfordulása, a nehéz fizikai munka hajlamosít a gerincsérv kialakulásra. 

Tünetek:

  • hirtelen, heves fájdalom rossz mozdulatra, ami tüsszentésre, köhögésre, mozgásra fokozódik
  • gerinc a fájdalom miatt oldalirányban hajlott (kényszertartás)
  • a lumbalis paravertebrális izomzat kötött
  • a fájdalom kisugározhat, szenzoros és motoros kiesések jöhetnek létre, az érintet gyök beidegzésének megfelelően
  • a tünetek általában egyoldalú

L4 gyök érintettség (L3-L4 csigolyák közötti porckorong prolapusa). Comb elülső, laterális részéről a belső boka felé sugárzó fájdalom, és a térdfeszítő izmok gyengülnek.

L5 gyök érintettsége (L4-L5 csigolyák közötti discusprolapusa): fájdalom a lábszár külső elülső részén, fájdalom az öregujjba sugárzik, a beteg a sarkán nehezen jár a m. extensor hallucis longus és a m. extensor digitorium longus gyengülése miatt.

S1 gyök érintettsége (L5-S1 csigolyák közötti discus prolapusa) fájdalom a lábszár hátsó felszínen, a lábszár hátsó külső részén, a külboka és a láb külső szélén a kissujj felé sugárzik. Lábujjhegyen járás nehezített a m. felexor hallucis longus gyengülése miatt.

Cauda- szindroma.: nagymértékű porckorongsérv esetén vagy traumás csigolya luxáció hozhatja létre ezt a súlyos tünet együttest : heves gyöki fájdalom petyhüdt bénulást, az összes érzésfajta hiánya teljes vizelet- és széklet inkontinencia impotencia

KEZELÉS: 
konzervatívan: nyugalomban helyezve, fájdalomcsillapító, nem szteroid gyulladáscsökkentő izomrelaxáns gyógyszerek és gyógyulás fázisában fizioterápia. Ha elkerülni akarjuk, továbbá ne alakuljon ki a sérv akkor célszerű erősíteni a gerinctartó izmokat, mert ez a kulcsa annak, hogy megússzuk a gerincsérvet. Preventív megelőzésként nem ártana, ha hetente erre felépített masszázst alkalmazunk, mert evvel elkerüljük a porckorong előboltosulása a gerinccsatorna felé.

Kezelés izmoknál: Az illippsosas, quardriceps, femoris, comb adductorai (közelítőit), csípőízület befelé rotáló izmait, a csípő hajlítása, befelé rotálása és abdukciója. Kezelés masszázzsal plusz vibráció egészséges oldalon kezdjük, mivel az ellen oldalt használja, és tele van salak anyagokkal, sok dörzsölést és lazító fogásokat használunk; beteg oldalán tónust adó gyúrás a peroneusznak a külső részére és sok tónust adni;

Gluteus: A farizmok átdolgozással, svédmasszázzsal, majd elvégzünk kötőszöveti alapkezelést (medence menet) és beleteszünk kiegészítő kötőszöveti fogásokat is. De nincs terápiás húzás itt.

Felültetjük a beteget: 
Átsimítjuk a kezelendő területet a szegment masszázs szabályai szerint. 
(1. szeméremcsont felétől a ferde hasizom vonalában Th. 12-ig; 
2. a szegycsonttól a bordaközi izomzat lefutása mentén Th8-ig 
3 mell alatt a lapockán át C1-ig; 
4. mell felett a kulcscsonttal párhuzamosan, a vállcsúcson és a trapeziuson át a C1.-ig;) 
Kétoldali gyökingerlés S5-Th8 
Lumbális területén 3 szegmentre osztjuk:

  • L1
  • L2
  • L3-L4-L5 (az L3-as területre helyezem a hangsúlyt)

Kezelés alulról fölfelé történik. Minden szegmentben elvégezzük a következő fogásokat: gyökingerlés - simítás - gyökingerlés - mély simítás - gyökingerlés – dörzsölés – gyökingerlés - gyúrás – gyökingerlés – simítás - gyökingerlés- kiegészítő kötőszöveti fogások (fűrész) gyökingerlés - vibrálás. 
Ha egy szegmentében a problémát megoldódtam, léphetek egy szegmentel feljebb. Az adott területre(lumbális) másik oldalra, mindkét oldali gyökingerléssel léphetek át(L1-L5) A háti területre kétoldali gyökingerléssel léphetek át a (L5-Th8)

 

Thorax: Th9-12. minden szegmentet külön dolgozzunk át a fentebb leírt fogásokkal Kiegészítő kötőszöveti fogások: fűrész- bordákkal párhuzamosan, 8-9-es fogás,8 ívhúzás, csavarás: ezekkel egy szegmentel feljebb léphetek)- a fogások között simítás) Szegment masszázst kétoldali gyökingerléssel fejezem be (L5-Th8-ig) Kezelést Th8-tól -C-ig rövid svéd-masszázzsal fejezem be.

Hasat is meg kell masszírozni és az alsó végtagokat.

A fenti kezelési leírást Dakó László okleveles gyógymasszőr írta meg nekünk! 
http://gyogytornasz-gyogymasszor.hu/szolgaltatok/gyogymasszazs-talpmasszazs-teszt/dako-laszlo

 

 

Budapesten az egyetlen nemzetközi vizsgával rendelkező McKenzie terápiás központ.

Cím: 
  Budapest
Bartók Béla út 34. I.1.
18. kapucsengő
BudapestMagyarország

Kisné Ocskó Nóra vagyok, gyógytorász. Szegeden vállalok egyénre szabott gyógytornát, házhoz kijárós formában. speciális stroke utáni rehabilitáció ARNI funkcionális tréningel.

Cím: 
  Szeged
Csongrád megyeMagyarország

Gyógytornász praxis Budaörsön a városháza közelében. Manuálterapia, gerinc torna, műtét utáni rehabilitáció, komplex kezelési szemlélettel végzett fizioterapiás kezelések.

Cím: 
2040  Budaörs
Pest megyeMagyarország

A 2007-ben alakult ScoliMed-Gyógytorna Magánrendelő dolgozóiként, név szerint Agócs-Péter Csilla és Tyukos Anett 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk, mint gyógytornászok.

Cím: 
7030  Paks
Tolnai út 14
Tolna megyeMagyarország
Cím: 
1148  Budapest
Bibor utca 1
BudapestMagyarország

Gerincferdülés (scoliosis) kezelésére specializált rendelő, a németországi Katharina Schroth klinika egyedüli magyarországi tanárának, Horvát Krisztinának a vezetésével. A Schroth módszer Magyarországi bevezetője, hazai oktatója, a Schroth Klinikával való szoros szakmai együttműködésben.

Cím: 
1052  Budapest
Haris köz 6. mfszt. 1.
BudapestMagyarország

Gerincgyógyászat és sportrehabilitáció

Cím: 
1111  Budapest
Vak Bottyán 3.
BudapestMagyarország

Hivatásom részét képezi a tudományos munka is, így fontosnak tartom az evidenciákon alapuló gyógyítást. Elengedhetetlen a tudás folyamatos bővítése, melyet tanfolyamokon, konferenciákon való részvétellel, valamint a hazai- és nemzetközi szakirodalmak rendszeres tanulmányozásával teszek meg.

Cím: 
7100  Szekszárd
Mikes u.24.
Ady E.u. felől közelíthető meg
Tolna megyeMagyarország

 19 év szakmai tapasztalattal várom kedves betegeimet Siklós szívében kulturált, jól felszerelt, klimatizált rendelőmben. Elsősorban mozgásszervi panaszokkal (gerinc, egyéb ízületi fájdalmak) fordulhatnak hozzám. 

Cím: 
7800  Siklós
Dózsa György u. 37/2
Baranya megyeMagyarország

Üdvözlöm!Kiséri Norbertnek hívnak, Bükkszentkeresztről a gyógyhelynek minősített, természeti kincsekben rendkívül gazdag, szubalpin klímájú üdülőfalujából érkeztem Budapestre, hogy gyógy-, sport- és relaxáló masszázsommal és kiegészítő terápiáimmal, tanácsaimmal segítsek Önnek!

Cím: 
1121  Budapest
Moha köz
Nem masszázshelyszín
BudapestMagyarország

Oldalak

Subscribe to RSS - Discus herina - Gerincsérv kezelés leírása

© GYOGY-TEAM.hu | Rehabilitációs Információ központ 2012 | Minden jog fenntartva | Motoricus Kft. | Linkcsere program